29.12.2008 09:03

Těsná porážka ve finále vánočního turnaje O pohár starosty Orla

V sobotu 27.12.2008 konečně přišel den D, který byl mnohými florbalu-chtivými kluky z naší jednoty tak toužebně očekávaný a opět po roční pauze jsme chtěli zaútočit na cennou trofej, kterou je putovní pohár pro vítěze vánočního turnaje O pohár starosty Orla Uherský Brod. Jeho již 6. ročník uspořádal FbC Orel Uherský Brod ve sportovní hale Na Výsluní.

 

I přes poměrně nešťastně zvolený termín (ráno po Štěpánu :-)) byla účast na turnaji dostatečně silnou motivací a výzvou, jak prezentovat své florbalové umění a užít si jako skvělou atmosféru, která na tomto tunaji vždy panuje. Silná sestava, která se v sobotu ráno vydala směr Uh. Brod byla příslibem dobrého výsledku, což jak se nakonec ukázalo se naplnilo.

 

Na turnaji se sešlo celkem 8 mužstev, která byla rozlosována do dvou skupin - A,B. Do naší skupiny byly nalosována mužstva   1. AC Uherský Brod, Sokol Želechovice a Orel Staré Město. Ze základní skupiny postupoval každý, následovala vyřazovací část - play off křížovým systémem - čtvrtfinále, semifinále a finále.

 

V prvním utkání jsme nastoupili proti Sokolu Želechovice a v úvodních minutách zápasu byla v našem týmu cítit určitá nervozita a nerozehranost, postupně jsme se však dostali do tempa a soupeře začali poměrně jednoznačně přehrávat. V závěru zápasu svítilo na ukazateli skóre 3:1 pro Orel Slavičín.

 

Druhý zápas byl jedním z vrcholů turnaje, protože se v něm na hrací ploše setkali vítězové posledních dvou ročníků, nesmiřitelní rivalové, Orel Slavičín a 1. AC Uherský Brod. Mírným favoritem byli Broďané, ale nám se podařilo v úvodních minutách vstřelit dva rychlé góly, což 1. AC evidentně zaskočilo. V tomto zápase jsme podali disciplinovaný výkon podpořený spolehlivou obranou a podržel nás i mladý talentovaný gólman Michal Pavelka, který předvedl několik excelentních zákroků. Soupeř v závěru zápasu znervózněl a nedostal se tak ke své tradiční nátlakové hře.  Favorita jsme dokonale překvapili a po fantastickém výkonu zvítězili 4:1. Mnohými jsme po tomto zápase byli pasováni do role aspiranta na celkové vítězství.

 

Poslední zápas ve skupině jsme odehráli proti Orlu Staré Město. I remíza by nás stačila k vítězství ve skupině, ale my jsme nechtěli ponechat nic náhodě. Soupeř nás v úvodu zaskočil rychlým pohybem a přihrávkami, náš tým však přidal na důrazu a nakonec jsme si připsali na konto další vítězství v poměru 3:1. Celou skupinu jsme tak suverénně s 9 body vyhráli s celkovým skóre 10:3.

 

Z pozice lídra skupiny A jsme dostali pro čtvrtfinále jakou soupeře posledního ze skupiny B, kterým byl Ecko team. Mládí a dravost na nás, zkušené hráče platily a kluci z Ecko teamu nepříjemně kousali. Naše útočníky nepouštěli do mnoha šancí a naopak na druhé straně dokázali několikrát nebezpečně ohrozit klec hájenou naším gólmanem. Dvě minuty před koncem zápasu jsme vedli 2:1, ale soupeř dokázal srovnat a poslal zápas do prodloužení. Nikdo z nás si nechtěl připustit vyřazení po tak skvělém rozjedu v turnaji. Do prodloužení jsme nastoupili s velkým odhodláním a začali aktivněji než soupeř. Veškeré obavy a nervy na střídačce uklidnil postupovým gólem zkušený borec Kuba Tománek zhruba v polovině nastaveného času. Po výsledku 3:2 po prodloužení jsme postoupili do semifinále.

 

Naopak poměrně jednoznačně pro náš tým vyznělo semifinálové utkání proti Slovácký FbK. Touha po finále byla pro nás dostatečnou motivací a hnacím motorem a soupeře jsme technikou a rychlostí viditelně přehrávali. Bez větších problémů jsme nad soupeřem vyhráli 4:1 a zcela zaslouženě postoupili do vysněného finále.

 

Náš finálový soupeř 1. AC Uherský Brod měl také namále a to v prestižním čtvrfinále proti Orlu Uherský Brod. Orlové drželi krok s protivníkem po celý zápas a v některých okamžicích favorita i zatlačili do defenzivy. Nervydrásající zápas, který svým tempem a nasazením dokázal strhnout pozornost celé haly nakonec rozhodly samostatné nájezdy, v nichž bylo šťastnější 1. AC a zvítězilo 3:2. Přesto si Orlové zasloužili mohutný potlesk diváků jako ocenění za bojovnost a perfektní výkon.

 

V podvečer jsme nastoupili k finálovému zápasu proti 1. AC Uherský Brod. Souboj titánů, nesmiřitelných rivalů, sliboval atraktivní podívanou plnou dynamiky, osobních soubojů a ukázek umění obou gólmanů. Broďané se evidentně v průběhu turnaje rozehráli a byli daleko nebezpečnější než v zápase ve skupině. Orel Slavičín byl mírně lepším mužstvem a vyslali jsme na soupeřovu bránu více střel, přesto jsme za stavu 1:1 minutu a půl před koncem zápasu po chybě v obraně nešťastně inkasovali gól. Ani hra v power-play při vyloučení hráče soupeře při závěrečném drtivém tlaku nic nezměnila na výsledku a my jsme ztratili finálový zápas v poměru 1:2.

 

I přesto v našem týmu nepanovalo zklamání, naopak skvělá nálada a spokojenost ze hry. Předvedli jsme velmi kvalitní výkon, což se nakonec projevilo i při vyhlašování výsledků. Náš hráč Martin Mikloš byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje a byl zařazen do all-star-teamu turnaje.

 

Chci tímto vyjádřit upřímné poděkování všem našim hráčům za vzornou reprezentaci Orla Slavičín a za přístup, s jakým k zápasům přistoupili.

 

Sestava Orel Slavičín:

Michal Pavelka - Daniel Novák, Radim Pokorný, Radim Čuč, Martin Mikloš, Ondřej Šuráň, František Saňák, Miroslav Janáček, Jakub Tománek

 

Výsledky Orel Slavičín ve skupině A:

 

Orel Slavičín vs. Sokol Želechovice         3:1

1. AC Uherský Brod vs. Orel Slavičín       1:4

Orel Staré Město vs. Orel Slavičín          1:3

 

Čtvrtfinále:


Orel Slavičín – Ecko team 3:2 po prodloužení
Slovácký FBK – Sokol Želechovice 2:1
1. AC Uh. Brod – Orel Uh. Brod 3:2 po samostatných nájezdech
Slovácký FBK – Orel St. Město 5:1

Semifinále:


1. AC Uh. Brod – Luhateam 5:0
Orel Slavičín – Slovácký FBK 4:1

O 3. místo


Slovácký FBK – Luhateam 3:0

Finále:


1. AC Uh. Brod – Orel Slavičín 2:1

 

 

Další info o turnaji naleznete zde

 

Pozn.: všichni hráči byli nebo jsou aktivními členy Orla Slavičín

 

Autor: Miroslav Janáček

 

—————

Zpět


Kontakt

Orel jednota Slavičín

Osvobození 248
763 21 Slavičín


(+420) 724 052 149